De toekomst van het Hemelrijk - Bekijk de documentaire

Een kleinschalige en diervriendelijke boerderij

Met creativiteit en ondernemerschap geeft Zef vorm aan kleinschaligheid. Hij maakt de lijn tussen zijn bedrijf en de klanten kort door het vlees zelf bij de klant aan huis af te leveren. Omdat hij houdt van persoonlijk contact – ‘daar word ik blij van’ – en omdat het ecologisch en economisch positief uitpakt.

Zef werkt kleinschalig en met zorg voor de natuur. Dat zijn bewuste keuzes. Het heeft te maken met zijn levensfilosofie en zijn verbondenheid met de Limburgse heuvels. De schoonheid van het landschap, de rijkdom van de grond én zijn koeien vormen de basis van zijn levensgeluk. Tegelijk wil hij bijdragen door een natuurinclusieve bedrijfsvoering.

Het voer voor het vee komt dus uit de regio: de koeien krijgen voor extra eiwitten geen importsoja maar bierbostel van een bierbrouwerij in een volgend dorp. Snijmaïs en granen komen van de eigen akkers. Ecologie en duurzaamheid hebben hoge prioriteit.

”Ik kom elk seizoen een keer langs bij de klanten om het vlees af te leveren. Dat past bij de cyclys van het boerenleven. Het komt en gaat met de seizoenen…”

Veevervoer
Zef Soogelee aan het werk

”Het leven op de boorderij verloopt cyclisch. De seizoenen, het weer, het ritme van zaaien, groeien en oogsten bepalen het leven van de boer.”

Carré-boerderij

Een carré-boerderij, maar helemaal van nu. Met een open stal waar de koeien via een trap het hoogteverschil tussen erf en weiland overbruggen.

Kleinschalige boerderij

Bij kleinschaligheid past een korte kringloop, vindt Zef. Het voer voor de dieren moet zoveel mogelijk uit de regio komen.

Oog voor het Limburgse Landschap

De bomen en heggen die Zef plant, geven niet alleen schaduw voor de dieren. Ze passen in het oorspronkelijke Limburgse landschap.