De toekomst van het Hemelrijk - Bekijk de documentaire

Nieuwsbrief juni 2020

10 februari 2021

Het zonnige weer van de afgelopen weken heeft zo zijn voordelen in deze tijd van afstand houden tot elkaar. Tijdens het boodschappen doen, is het een voordeel als je buiten moet wachten. Ook als je vrienden of familie wil zien, kun je buiten afspreken en een picknick organiseren.

Op de boerderij hebben wij en de dieren ook geprofiteerd van het zonnige weer. Het gras is gemaaid en er is graskuil van gemaakt. Door de drogende zon is het dit jaar van een zeer goede kwaliteit.

Maar…een boer heeft altijd wat te klagen! Het is te droog!!! Helaas geen regen, plus de aanhoudende schrale oostenwind zorgt voor nog meer droogte. Daar bovenop…koude nachten met vorst! De jonge scheuten van de kerstbomen zijn bevroren en sommige kerstbomen zijn komende kerstperiode daardoor niet te verkopen.

De schapen op de foto zijn shrob shire schapen, een ras gefokt in Engeland. Deze schapen eten geen bladeren van (kerst)bomen. De wol op hun kop beschermt ze tegen de prikkende dennenaalden. Ze zijn ideaal om tussen en onder kerstbomen te grazen. Ze zijn onze onkruidverdelgers en bemesten tegelijkertijd. Hierdoor hebben wij geen last van onkruid en het bespaart ons werk.

Er zijn de afgelopen maand een aantal prachtige kalveren geboren. Voordat ze de wei ingaan moeten ze goed kunnen drinken bij de moederkoe. Bij het ene kalf is dat na een dag en de kalveren die hulp nodig hebben, gaan na enkele dagen de wei in.

Er is een kalfje dat we hebben moeten laten euthanaseren door de dierenarts omdat hij met kromme poten is geboren. Een kalf dat erg groot is bij de geboorte en daardoor opgevouwen in de baarmoeder zit door te weinig ruimte, kan soms kromme poten hebben. In zo’n geval strekken en masseren we de pootjes en meestal verdwijnt dit euvel na enkele dagen. Hier waren er geen een of twee pootjes krom maar alle vier de pootjes!Deze keer hielpen de massages niet om ze recht te krijgen.

Op de foto ziet u onze oplossing, spalken. Zo kan hij recht staan en oefent hij zijn spieren die zich verstevigen. Alle pootjes zijn afwisselend gespalkt en verzorgd maar het heeft niet geholpen om zijn poten recht te krijgen.

Alle stieren lopen in het ‘Hemelrijk”, ver verwijderd van de weide met de koeien. Een ‘vleugje’ van een tochtige koe brengt al gauw de kop van een jonge stier op hol. Het risico dat ze door de draad gaan op zoek naar de tochtige koe, willen we zo vermijden.

In het ‘Hemelrijk’ zit ook een familie dassen die hun burcht daar al jaren hebben. Op de foto is te zien dat zij specialisten zijn in graven van holen en grote brokken steen kunnen verplaatsen. Dassen zijn beschermt en er is hier en daar zelfs sprake van overlast in Zuid-Limburg.

Een vriendelijke zomergroet uit Zuid-Limburg

Zef en Ingrid

‹ Terug naar het nieuwsoverzicht